">

Opnieuw lezing Saskia Sluiter over de Kibboets Beverwijk

Saskia Sluiter komt bij het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland opnieuw vertellen over de ‘Kibboets Beverwijk’. Haar onderzoek naar Palestina-pioniers in Velsen-Noord en Beverwijk leverde veel nieuwe informatie op.

In Kibboets Beverwijk werden Joodse jongeren voorbereid op hun vertrek naar die nieuwe Joodse staat in Palestina. Dat was op het moment dat het anti-semitisme als een dreigend monster door Europa waarde.

De Kibboets Beverwijk was gesitueerd aan de Gildenlaan in Velsen-Noord. Daar woonde van 1935 tot 1942 een wisselende groep jonge Palestina-pioniers, die zich bij boeren, tuinders en ambachtslieden in de wijde omgeving voorbereidden op een leven in het toenmalige Palestina. Saskia Sluiter stuitte bij toeval op deze aangrijpende, bijna vergeten lokale geschiedenis.

 

Al in 2016 vertelde Sluiter, die beeldend kunstenaar is, over dit onderwerp tijdens de tentoonstelling ‘Wijkplaats’ in Museum Kennemerland, over 100 jaar vluchtelingen, gastarbeiders en gelukzoekers in de IJmond. Sindsdien wist ze nog veel meer gegevens over deze Kibboets te achterhalen.

HGMK-leden hebben gratis toegang tot de lezing op donderdag 6 februari, anderen betalen 5 euro entree. Aanvang 20u, zaal open van 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland) in Beverwijk.