">

Nieuwe plannen met tuinhuisje Betje Wolff en Aagje Deken

De ‘opvolgster’ van Meta Bison, de schrijfster Geertje French, komt vertellen wat de nieuwe plannen zijn om het tuinhuisje van Betje Wolff en Aagje Deken te promoten.  French houdt zich bezig met het opknappen van de replica van het prieel waarin Betje Wolff en Aagje Deken in de 18e eeuw bij kaarslicht aan het schrijven waren.

 

Geertje French (1958) – telg uit de families Schouten (Velsen-Noord) en De Jong (Beverwijk) wil er meer evenementen organiseren en er tevens een kleine bibliotheek in vestigen. Maar met name de achterwand en het dak verdienen aandacht. Het rieten dak is hard aan onderhoud toe. Hoewel er na een brand in 1992 een stichting is opgericht zit er weinig in kas.

 

French is in het bezit van de sleutel van het huisje, die ze uit handen van schrijfster Meta Bison (secretaris van de stichting) kreeg. Zelf kreeg ze destijds les in de katholieke meisjesschool tegenover het vroegere St. Joseph Gesticht, aan de Peperstraat, waar nu zorgcentrum Lommerlust is. Het huisje  staat op het terrein van Lommerlust en het gemeentelijk monument is alleen voor publiek toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen. Dat moet anders, vindt French.

 

In haar lezing zal ze vertellen hoe het huisje terechtkwam op Lommerlust en wie de Dames Elizabeth Wolff en Agatha Deken waren, Betje en Aagje in de volksmond.

Wat gebeurde daar in dat piepkleine huisje, dat de bakermat werd van de Dames Wolff & Deken, waar Nederlands grootste schrijfwerken werden verricht tussen 1782 – 1788.

Het huisje is pivotaal in het verhaal van de dames. Het huisje zelf werd beroemd en geroemd, beschreven in lange odes en gedichten, het huisje leefde een eigen leven, alsof zij een persoon zou wezen; een huisje, dat ook door de dames ‘Tempel van het gezond verstand’ werd genoemd en nog wel zo’n 10 verschillende namen draagt en een metafysische waarde lijkt te hebben.

 

Ook zal ze uiteenzetten hoe riet een van de belangrijkste bouwmaterialen werd. Hoe riet al duizenden jaren wordt gebruikt voor muren en daken, matten, en veel gebruiksvoorwerpen, zoals ook wilg, een andere zeer bewerkbare oeverplant. Hoe een ‘Bakermat’ uit riet is gemaakt, en hoe het zich gedraagt onder verschillende weersomstandigheden.

 

En wat gebeurde er met het huisje nadat de dames waren vertrokken? In een beknopte weergave van 228 jaar historie van het huisje komen thema’s voorbij zoals:

  • De verandering van eigenaar van Lommerlust. Hoe de katholieke de kerk het kocht en daarna de gemeente.
  • Hoe het daar bleef staan in de zon, de regen, de sneeuw en wat er allemaal om haar heen gebeurde, de oorlogen van de 18de, 19de, 20ste en nu 21ste eeuw. Hoe zij alles in zich op lijkt te zuigen; door de halmen binnen laat fluisteren.
  • Hoe mensen naar haar toekwamen op pelgrimage: grote bekende schrijvers, filosofen, dichters. Hoe naar het schijnt het dagboek van Anna Frank er heeft gelegen in een tentoonstelling.
  • Dat het als theehuisje en bidhutje heeft gediend, waar de nonnen konden verpozen, lezen, theedrinken.
  • En hoe zij later als grafdelvershutje werd ingenomen, waar de delvers een bakkie deden en hun schaft aten, en waar hun gereedschap werd opgeborgen. En haar verval in de laatste decades van de 20ste eeuw.
  • En natuurlijk hoe deze onverwoestbare Phoenix weer uit de as herrees. En hoe het de dames een traantje zou laten wegpinken, omdat het toch weer goed is gekomen met hun lieve prieeltje.

 

HGMK-leden hebben gratis toegang tot deze lezing op donderdag 20 februari, anderen betalen 5 euro entree.

Aanvang 20u, zaal open van 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland).