">

Lezing: De Egmonden

De geschiedenis van Egmond kent vele hoogte en dieptepunten. Het is nauwelijks voor te stellen, dat de speldenprik aan de voet van de duinen zo’n enorme invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het middeleeuws ‘Nederland’. Met de machtige Abdij van Egmond als centrum van het latere graafschap Holland en het Slot op den Hoef als zetel van de graven van Egmond, groeide Egmond uit tot een gebied om rekening mee te houden.

Belangrijkste exponent van de macht en rijkdom is Graaf Lamoraal van Egmont, die zich zou opwerken tot een der belangrijkste edelen van de Lage Landen. Zijn standbeeld siert vandaag de dag de gracht rond de restanten van het stamslot te Egmond aan den Hoef. Na de dood van Lamoraal brak in de 17e eeuw een tweede rijke periode aan, waarbij invloedrijke stedelingen als Nicolaas Witsen, Isaac Lemaire en de beroemde filosoof René Descartes allen kozen voor Egmond als standplaats. Kortom, over de drie dorpen die samen de Egmonden vormen valt een heleboel te vertellen.

 

Martijn Mulder (47) is schrijver/journalist en in zijn vrije tijd inmiddels al weer vele jaren voorzitter van Stichting Historisch Egmond. Hij verzorgt lokaal maar ook internationaal rondleidingen en geeft lezingen over verschillende Egmondse onderwerpen.

 

De lezing begint op donderdag 20 juni om 20 uur (de zaal gaat om 19.30 u open) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. De entree is voor leden van het HGMK gratis, anderen betalen € 5,-.