">

26 september: Het Beleg van Haarlem

In onze reeks donderdagavondlezingen  komt burgemeester Jos Wienen van Haarlem op 26 september naar Beverwijk om een lezing te verzorgen over het beleg van Haarlem.

 

Het Beleg van Haarlem begon 3 december 1572 met een brief van Don Frederik, de zoon van de beruchte hertog van Alva aan de bevolking van Haarlem met de opdracht zich over te geven. Op de weigering volgde een ruim zeven maanden durende belegering. Rond 10 december begonnen de gevechten tussen de Spaanse troepen en een in de stad gelegerd garnizoen van 3000 prinsgezinde soldaten, onder leiding van kapitein Wigbolt Ripperda. Een bestorming mislukte, waarna het beleg begon.

Een poging van de Watergeuzen om Haarlem te ontzetten mislukte. Een legendarische figuur uit de tijd van het beleg is Kenau Simonsdochter Hasselaer, die volgens ooggetuigenverslagen zelf meevocht tegen de Spanjaarden.

De belegering eindigde op 13 juli 1573 toen de stad zich overgaf, waarna enkele duizenden soldaten en burgers werden geëxecuteerd. Het beleg geldt als een van de meest beruchte gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog

 

 

Drs. Jos Wienen (1960) studeerde geschiedenis en theologie in Utrecht. In 2001 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Katwijk. Op 6 juli 2016 werd hij door de gemeenteraad van Haarlem voorgedragen om de nieuwe burgemeester van deze gemeente te worden. Op 21 september 2016 werd hij geinstalleerd.

 

 

De lezing op donderdag 26 september begint om 20 uur (de zaal gaat om 19.30 u open) in het Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a in Beverwijk. Er is plaats voor ongeveer 50 bezoekers, dus kom op tijd.

De entree is voor leden van het HGMK als altijd gratis, anderen betalen € 5,-.