">

17 oktober: de villa Uijtwijck

Het fraaie oude pand aan de Prins Bernhardlaan wordt wel de parel van het Beverwijkse villapark genoemd. Jan van der Linden houdt er donderdag 17 oktober een lezing over in het Huis van Geschiedenis.

 

De ‘schoonheid van Beverwijk’ komt nogal eens negatief ter sprake, en dat is jammer. Natuurlijk, het stadsbeeld is niet altijd ten goede veranderd. Toch zijn er genoeg mooie plekken, maar je moet ze willen zien, aldus Van der Linden.

Een van die pareltjes noemt hij Uijtwijck. Onlangs kreeg Museum Kennemerland een schilderij van de villa onder ogen. Dat was voor de bekende amateurhistoricus reden om in de geschiedenis te duiken. Hij dacht er ‘een A4-tje’ voor nodig te hebben, maar kwam bedrogen uit. Het werd een omvangrijk artikel in het nieuwe Kennemer Verleden Bulletin. Van der Linden ontdekte daarbij diverse zaken. Over de naam Uijtwijck bestonden diverse lezingen, die door hem allemaal naar de prullenbak worden verwezen. De bouw van de villa bleek de basis voor een villawijk. De landelijk bekende tuinarchitect Leonard Springer heeft zich ermee bemoeid.

 

In het verhaal van Van der Linden komt ook de Dokter Schuitfontein voor en ook die geschiedenis moest herzien. Vooral na een ontdekking door de leden van de fotowerkgroep van het museum. Toen bleek dat er tijdens de onthulling van de fontein in 1912 aan geschiedvervalsing was gedaan. Foto’s veranderen (of: Photoshoppen) gebeurde toen al in Beverwijk!

 

Leden van het HGMK hebben gratis toegang tot deze lezing, anderen betalen € 5,–. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.