">

Lezing 14 november: Georgiërs in dienst van de bezetter

Journalist, schrijver en onderzoeker Remco Reiding in Beverwijk geeft opnieuw een lezing bij het HGMK. Reiding heeft meerdere nabestaanden opgespoord van Georgiërs die in de Tweede Wereldoorlog omgebracht werden op het fort Sint Aagtendijk in Beverwijk. Nu vertelt hij over zijn laatste bevindingen.

 

Reiding studeerde politicologie aan de Rijksuniversiteit in Leiden en journalistiek en communicatie aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 2004 tot en met 2012 was hij correspondent in Moskou voor de Geassocieerde Pers Diensten, Het Financieele Dagblad, De Tijd, BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws. In 2009 kreeg Reiding de status van ’geassocieerd onderzoeker’ van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. In Amersfoort is hij directeur van de stichting Russisch Ereveld. Reiding is vooral bekend van zijn boek ’Kind van het Ereveld’. De gemeente Leusden, waar de Georgiërs zijn begraven, heeft hem onderscheiden met de Annie de Beaufortspeld. De Annie de Beaufortspeld wordt uitgereikt aan inwoners die zich langere tijd op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Vorig jaar reisde Reiding naar Oezbekistan af om de namen van 101 slachtoffers uit dat land te achterhalen.

 

Nu er meer informatie is over de omgekomen Georgiërs worden hun grafstenen vernieuwd. Ook het Sovjet Ereveld bij Amersfoort wordt gerenoveerd. De afgelopen jaren zijn er veel meer gegevens opgespoord over de militairen die er begraven liggen, dus de grafstenen verdienen een update. “Het gaat om 2000 aanvullingen en wijzigingen op 865 stenen”, aldus Reiding, die twintig jaar speurde in archieven voor identificaties. “Dit is de kroon op mijn werk”, aldus de onderzoeker.

Op de nieuwe stenen moeten geboorte- en sterfdag worden toegevoegd en krijgt ongeveer de helft een verbeterde naam. Reiding legt uit dat de militairen met deze renovatie nu pas echt geïdentificeerd worden. “Op veel graven stond wel een naam, maar dat betekent nog niet dat iemand geïdentificeerd is. Als er ‘Henk Jansen’ staat, dan kunnen dat wel drie verschillende personen zijn.”

 

HGMK-leden hebben gratis toegang, anderen betalen 5 euro entree. Aanvang 20u, zaal open vanaf 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland).