">

3 november: langs de bunkers in Wijk aan Zee

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Festung IJmuiden gebouwd. Welke gevolgen dat had voor de inwoners van Wijk aan Zee, daarover vertelt Greet Cudovan. De Festung IJmuiden was ongeveer 8 bij 8 kilometer groot en bestreek de plaatsen IJmuiden, Driehuis, Velsen-Noord en -Zuid en Wijk aan Zee. Aan de zeezijde werd er gebouwd aan het ’Seefront’.

 

Op deze avond wordt ook het boekje ‘Proclamatie 1945 Wijk aan Zee 2020’ gepresenteerd, waarin ouderen vertellen over wat er in de badplaats tussen 1940 en 1945 allemaal gebeurde. De uitgave is bij de lezing op 24 oktober verkrijgbaar voor 19 euro.

 

De avond van de lezing begint met een inleiding en het voorstellen van de voor het boek geïnterviewde ouderen. Dan volgt de educatieve film de Verborgen Grens (circa 20 minuten) met aansluitend een powerpoint presentatie over de bouw van de Festung en citaten van de verhalen van de ouderen. Duur ca. 40 minuten. Om 21:15 uur wordt het eerste boek aangeboden aan wethouder Brigitte van de Berg, die het voorwoord schreef.

 

Op 3 november is er met het HGMK bovendien nog een excursie naar de bunkers.

HGMK-leden hebben gratis toegang tot de lezing, anders 5 euro entree. Aanvang 20u, zaal open van 19:30u; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland).